marți, 29 iulie 2014

ANUNȚ FĂRĂ RATARE

ÎNTREVEDEREA PROMOȚIEI 1972 a ȘCOLII MILITARE de OFIȚERI ACTIVI de AVIAȚIE „AUREL VLAICU” BOBOC – 26, 27 septembrie 2014 – CABANA AVIATORILOR din POIANA BRAȘOV
     Așa cum s-a hotărât la întâlnirea membrilor promoției prezenți la Craiova  în data de 6,7,8 septembrie 2013, întrevederea colegilor în anul 2014 va avea loc pe data de 26,27 septembrie la Cabana Aviatorilor din Poiana Brașov în organizarea bravilor noștri colegi, cdor. (rtr.) Dumitru Ioan -0726 206780- și cdor. (rtr.) Galea Ioan -0748 892211. Programul și cheltuiala comunicate de către această celulă organizatorică constau în următoarele: 
-vineri, 26 septmbrie;                                                                                               
     - afluirea către cabană, cazarea, 135 lei cameră dublă/noapte sau 200 lei apartament/noapte și revederea la masa de seară organizată la foișor cu foc de tabără, reper pe timp de noapte - 30 lei/pers;                                                        
-sămbătă, 27 septembrie;                                                                                                         -10.00 -11.00 micul dejun - 20 lei/pers.                    
      -11.00 - 17.30 activitățile pritocite la foișor;                                                   
      -17.30 - tradiționala masă festivă la cabană, nu mai scumpă de 90 lei/pers; 
-duminică – în prima parte a zilei, defluirea. 
La sugestia colegului de promoție, cdor. (rtr.) Bunea Sandu, hârjonit în organizarea întâlnirilor acesteia, deoarece în privința udăturii sunt mai multe opțiuni decât la măncare, fiecare să vină cu ceaiul lui. Cănile și paharele vor fi puse la dispoziție de organizatori, gratis.   
Pentru demararea în teren a pregătirilor aceastei emoționante întrevederi este nevoie ca participanții să trimită până la data de 1 septembrie un avans de 160 lei/pers. pe adresa: 
cont: RO29BRDE080SV62324760800 - BRD  Brașov
 În căsuța pentru corespondență specificați:                                                                    -Dumitru Ioan- Pentru întâlnirea promoției                                                           
  -Vin cu automobilul, autocarul, trenul la  ora...aprox.               
 -Doresc cazare la Cămin pentru duminică, luni, marți etc.                     
 Trageți manșa și dați drumul la motor!                              
A consemnat: cdor. (rtr.) Oțelea Pavel

joi, 17 iulie 2014

DIN CICLUL „HAZ de NECAZ”



„Lopata e prea mică, tovarășe Tito!”

 
Captură film The shovel is too small
Foto: Captura film Internet

        Filmul "Lopata e prea mică" (The shovel is too small) prezintă istoria socialismului din Iugoslavia prin prisma muncitorilor-model. Dacă Rusia Sovietică l-a avut pe Alexei Stahanov, Iugoslavia l-a avut pe Alija Sirotanovic, cel care alături de echipa sa a reușit să excaveze 152 de tone de cărbune într-o singură tură, depașind recordul mondial în extracția cărbunelui stabilit în Rusia stalinistă. Victoria lui Sirotanovic a fost cotată ca o victorie a lui Tito asupra lui Stalin. La zeci de ani dupa căderea comunismului nostalgicii înca visează la "Epoca de aur".
       În perioada 1939-1980, Iugoslavia a fost condusă de Josip Broz Tito. Chiar dacă Tito a fost aliatul lui Stalin imediat dupa războiul mondial, începând cu anul 1948, regimul comunist de la Belgrad a început să se distanțeze de influența rușilor. Asta nu înseamna că Iugoslavia a scăpat de comunism, ba din contra, Tito și-a impus propria viziune și propriul regim socialist.
Sinopsis
      Rusia Sovietică l-a avut pe Alexei Stahanov ca muncitor-model. Însă iugoslavul Alija Sirotanovic l-a învins. Legenda spune că, atunci cand Tito s-a oferit să îi îndeplineasca o dorință, Sirotanovic a cerut o lopată mai mare. Figura lui Sirotanovic a apărut pe bancnota de 20 000 de dinari emisă de 1 Mai – ziua muncii – în 1987. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului de față roagă un numar de tineri să îl identifice pe bărbatul de pe bancnotă. Tinerii nu reușesc, însă cei mai în varstă nu numai că îl țin minte pe Sirotanovic, dar își aduc aminte și de taberele de muncă de altadată, pe care încearcă cu elan să le readucă la viață. Traiască Iugo-nostalgia!